2009-03-30

Miljömedvetna i en timme

I lördagskväll klockan 20:30 till 21:30 så deltog ungefär en miljard människor i världens största manifestation för bättre klimatpolitik. Dessa människor släckte ner sina hem för att visa sitt stöd till världsnaturfonden WWF:s miljömanifestation, Earth Hour. Syftet med manifestationen är inte att spara energi utan att uppmärksamma och skicka ett budskap till beslutfattarna i världen för att nu i december så äger FN:s klimatförhandlingar rum i Köpenhamn.


Dock är det inte bara privatpersoner som kommer att släcka ner sina hem utan delar av städer, företag och skolor kommer släckas ner för att sprida budskapet vidare. Earth Hour har uppmärksammats mycket i alla medier och har haft en sådan påverkan att miljötimmen blivit den senaste flugan över hela världen och slagit stort bland alla ungdomar. På Rudbeckianskagymnasiet i Västerås så har eleverna suttit upp en propagerande banderoll inför Earth Hour och diskussionerna kring manifestationen har varit heta på internet med många åsikter om manifestationen. Den hetaste diskussionen har varit mellan de som varit för och emot Earth Hour, många anser timmen vara ett lysande exempel för att påverka medans många tycker det bara är onödigt då de är skeptiska om det kommer påverka politikerna.


Jag tror politikerna kommer bli påverkade för att de inser hur många som faktiskt bryr sig om miljön men att det kommer leda till att vi kommer minska våra koldioxidutsläpp med 80 % känns väldigt tveksamt. En manifestation av denna kaliber ger ett symboliskt värde men jag tycker att många som kommer att delta har en sådan dubbelmoral så jag blir en aning skärrad. Väldigt många släckte ner sina hem under lördagskväll för att sedan när timmen gått förbi så tände man lamporna igen, ställde in popcornen i mikron, kokade kaffe och slog på Wallander på tv4 plus. Så varför deltar personer fast de vet att de inte kommer förändra sitt beteende? Jo många ser sin chans till "förlåtelse" denna timme och släcker ner sitt hem och sedan kan inte klaga, de deltog ju i världens största manifestation för bättre klimatpolitik.


De största vinnarna under Earth Hour är garanterat företagen och media. Företagen som ställde upp fick direkt bra kritik från alla håll och fick bra reklam då man fick se företagens namn bredvid artiklar om ämnet.  Media fick ett ämne som 1 miljard människor vill läsa om vilket gjorde att man säkert sålde mycket mer lösnummer än vad man gör normalt och medierna blev direkt mer miljövänliga då de skriver om miljöfrågor som ger publicitet och goodwill utåt.


WWF:s Earth Hour blev väldigt lyckad och att en miljard människor gör något tillsammans är otroligt mäktigt. Nu gäller det för WWF att få den miljarden människor plus resten av världen att börja tänka mer miljövänligt. Men WWF kan inte göra det själva utan nu är det dags för oss alla att ta tag i saken, nu har vi för en gångs skull visat att vi bryr oss om vår planet vi bor på och varför inte göra det till en vana i vardagen? Jag kan erkänna att jag inte deltog i manifestationen då jag inte vill bli en människa med dubbelmoral för jag vet att jag inte kommer att bli mer miljömedveten. Men när dubbelmoralen kommer försvinna och ersättas med en gemensam och långsiktiglösning så kommer jag inte att tveka utan att ställa upp direkt.

Skrivet av Ted Nilsson
Skoluppift till ämnet textkommunikation

Postat i Vardagslunken | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()


Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress:



URL/Bloggadress:



Kommentar:



Kategorier

5 Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Ut odio. Nam sed est. Nam a risus et est iaculis adipiscing. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Integer ut justo. In tincidunt viverra nisl. Donec dictum malesuada magna. Curabitur id nibh auctor tellus adipiscing pharetra. Fusce vel justo non orci semper feugiat. Cras eu leo at purus ultrices tristique.